PRIMUL AJUTOR
STELUTA INDREI
ntoxicatiile cu medicamente sau alte substante toxice lasate la indemana copiilor sunt cauzate de inghitirea accidentala sau voluntara a acestor produse. Ingestia accidentala se intampla cel mai frecvent in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 an si 6 ani, iar cea voluntara este legata cel mai adesea de o tentativa de suicid in randul adolescentilor de 14-17 ani. Majoritatea accidentelor suferite de copii se intampla din cauza neglijentei parintilor care lasa medicamente, soda caustica, alcool pe oriunde in locuinta, fara sa se gandeasca la pericolul imens pe care il reprezinta pentru cei mici.
Apel de urgenta La Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti exista un serviciu telefonic de urgenta, denumit Toxapel, destinat parintilor ai caror copii au suferit astfel de accidente. Pentru ca functioneaza nonstop in cadrul Sectiei de Toxicologie Pediatrica a spitalului, parintii pot suna la Toxapel la orice ora din zi si din noapte, la numerele de telefon 021-210.61.83 si 021-210.62.82. Cele doua numere suna in acelasi loc, fiind apeluri obisnuite, care costa cat o convorbire locala.
"Toti parintii, bunicii, toti adultii care se afla in apropierea unui copil care s-a intoxicat cu un medicament, o substanta chimica, a inghitit soda caustica, acizi etc. trebuie sa apeleze de urgenta la Toxapel", recomanda doctor Viorela Gabriela Nitescu, medic primar pediatru cu supraspecializare toxicologie pediatrica la Spitalul pentru Copii "Grigore Alexandrescu".
Nu uitati! Prima jumatate de ora este esentiala in cazul celor mai multe intoxicatii. "Tratamentul pe care vi-l vor indica specialistii nostri va determina o insanatosire mai rapida decat un tratament efectuat dupa doua ore, sa zicem, de catre un medic sau decat leacurile babesti aplicate de parinti, t