In urma cu doar cateva zile, un studiu realizat in SUA arata ca alcoolul in cantitati moderate ajuta femeile sa-si mentina intacte capacitatile mentale pe masura ce imbatranesc.
Acum, alte cercetari vin sa arate ca fumatul si cafeaua, considerate printre cele mai periculoase vicii, au si efecte pozitive asupra organismului.
Persoanele care consuma mai mult de o ceasca de cafea pe zi risca mai putin sa sufere de cancer de ficat, potrivit unui studiu al Universitatii Tohoku, din orasul japonez Sendai. Autorii studiului nu precizeaza care este substanta care ajuta la prevenirea cancerului.
Cercetarile efectuate asupra animalelor arata insa ca acidul clorogenic, prezent in boabele de cafea, a redus riscul de cancer, potrivit agentiei de stiri Kyodo.
Studiul, condus de specialistul in probleme legate de sanatatea publica Ichiro Tsuji, a compilat informatii furnizate intre anii 1984 si 1997, bazate pe obiceiurile a 61.000 de persoane cu varste peste 40 de ani.
Dintre acestea, 117 au dezvoltat cancer la ficat. Stabilind nivelul "1" pentru persoanele care nu intra in randul bautorilor de cafea, cercetatorii au constatat ca riscul de imbolnavire a fost de 0,58 in cazul acelora care beau mai mult de o ceasca de cafea pe zi si de 0,71 pentru cele care consuma mai putin de atat.
Fumatul se pare ca are si partile lui bune pentru ca ar putea diminua riscul aparitiei maladiei Parkinson, conform rezultatelor unui studiu al unei echipe de oameni de stiinta de la Institutul Karolinska, din Stockholm, privind efectele nicotinei asupra sistemului nervos, transmite AFP.
Echipa de cercetatori condusa de Nancy Pedersen si de Karin Wirdefeldt a hotarat sa studieze impactul nicotinei asupra sistemului nervos la perechi de gemeni, dintre care unul fumator si celalalt nefumator.
Studiul realizat pe un