Lipsa de bani pentru medicamente ca anul asta, ca acum un an si ca in toti anii trecuti nu s-a mai pomenit. Dar se va pomeni, anul viitor, daca sistemul de sanatate nu se schimba din temelii. Fiindca proiectul este gresit, oricat de bun ar fi dirigintele de santier, constructia bugetara se va prabusi la orice adiere. Iar in 2005 vin adevarate taifunuri: cota unica si recorelarea pensiilor.
Ambele masuri sunt necesare si pot rezolva multe probleme, dar in Sanatate isi vor face simtite efectele abia pe termen lung. Pe termen scurt, sistemului de sanatate ii ramane sa se descurce cu ceea ce are. Sigur, nici pana acum, bugetul de stat nu s-a inghesuit sa dea, ci mai adesea a incercat sa ia din banii Asigurarilor.
Dar, orisicat, ramanea speranta unei rectificari salvatoare, venita in ultimul moment. Ramas pe picioarele lui, sistemul sanitar constata ca, in 2004, s-au cheltuit 7.000 de miliarde de lei din bugetul pe 2005. Specialistii estimeaza un necesar anual de 15.000 de miliarde de lei pentru medicamente, fara a mai lua in calcul efectul compensarii de 90 de procente. Problema pare simpla.
Se da: un buget alcatuit de guvernarea precedenta, care a prevazut 12.000 miliarde de lei pentru compensare, din care s-au consumat, deja, 7.000. Se cere: sa se asigure, cu 5.000 de miliarde, un consum de trei ori mai mare, fara a mai analiza si compensarea speciala pentru pensionari, ca ne iese un rezultat cu zecimale.
Sondajele de opinie pun insa pe primul plan preocuparea publicului pentru medicamente compensate. Nici pana acum, problema nu s-a rezolvat corect: in 2003, doar jumatate din medicamentele care ar fi putut beneficia de compensare au si fost compensate. Restul a platit pacientul, cu banii jos.
Cozile din fata farmaciilor si epuizarea banilor de compensare in primele 5-6 zile din luna ii obligau pe oameni sa ren