ARMONIA TRUPULUI
LIANA HAINAROSIE
Cand ne gandim la apa, mintea ne fuge la caldura, la mare, la bucuria pe care ne-o provoaca atunci cand ne potoleste setea si ne racoreste corpul. Dar, desi este inca iarna, ne putem satisface la piscina dorinta de a ne balaci. Si, daca simtim nevoia sa facem miscare, apa este mediul ideal. Imbinarea exercitiilor de gimnastica pentru intretinerea corporala cu apa au ca rezultat aquagimnastica. Atunci cand ele se desfasoara la indicatia medicului si sub supravegherea unui specialist din domeniul recuperarii medicale (kinetoterapeut, fiziokinetoterapeut), cu scop recuperator, se numeste hidrokinetoterapie. Scopul aquagimnasticii este de mentinere a conditiei fizice si a sanatatii, de combatere a sedentarismului. Ea previne supraponderalitatea, obezitatea, varicele, celulita, cardiopatiile ischemice, hipertensiunea arteriala, reumatismul.
Mai eficienta decat aerobicul De asemenea, gimnastica in apa are si rol de recuperare a eventualelor deficiente functionale ale aparatului locomotor (oase, muschi, articulatii). Hidrokinetoterapia reprezinta utilizarea apei in scop terapeutic, sub forma de tratament extern. Proprietatile apei care o recomanda ca terapie sunt de natura fizica (temperatura si presiune) si biochimica (prin dizolvarea anumitor substante in ea), ne explica sef de lucrari doctor Georgiana-Ozana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.
Numai prin simplul contact cu apa se produce relaxare musculara si creste confortul psihic prin hidromasaj si muzica. De aceea, miscarile membrelor si ale coloanei vertebrale sunt efectuate cu usurinta. Gimnastica in apa cu scop terapeutic reduce inflamatiile si edemele provocate de traumatisme sau circulatia deficitara, creste forta musculaturii slabite dupa imobilizare. Comparativ cu fitness-ul