Pate vegetarian.
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 125 g alune (de padure), 25 g seminte de susan, 2-4 catei de usturoi, 8-10 frunze de salvie proaspata, 2 linguri ulei de masline, 250 g branza de vaci, circa 4 linguri cu lapte.
Mod de preparare:
Puneti alunele intr-o tava, dati-le la cuptor si lasati-le sa se rumeneasca 10 minute. Adaugati semintele de susan si lasati-le sa se prajeasca si ele inca 5 minute, impreuna cu alunele. Intre timp, curatati usturoiul, taiati-l felii si puneti-l in robotul de bucatarie.
Spalati frunzele de salvie, scurgeti-le, taiati-le mai mare si puneti-le si pe ele in robot. Adaugati alunele si semintele de susan racite si mixati totul circa 15-20 de secunde.
Incorporati uleiul de masline, branza de vaci, sare si piper dupa gust si mixati din nou.
Daca amestecul este prea sec, adaugati putin lapte, mixati si repetati operatia, pana ce pateul devine bun de uns pe paine.
Mutati pateul intr-un vas de pamant, puneti-l la frigider si lasati-l sa se odihneasca cateva ore, inainte de a-l servi, cu paine prajita sau proaspata, crocanta si cateva frunze de salata verde.
Salata cu masline
Ingrediente (pentru 2 persoane): 2 ardei grasi rosii, 20 masline verzi mari, 15 masline negre, 12 linguri ulei de masline, 4 linguri otet de vin (rosu), 6 catei de usturoi, cateva frunzulite de busuioc proaspat, un varf de cutit piper de Cayenne, sare si piper negru.
Mod de preparare:
Spalati ardeii, taiati-i mai intai in doua, indepartati nervurile si semintele si taiati-i din nou in lamele subtiri.
Clatiti maslinele, scoateti-le samburii, taiati-le in 4 si puneti-le intr-un castron, impreuna cu lamelele de ardei.
Amestecati intr-un bol uleiul cu otetul si incorporati apoi usturoiul tocat si frunzulitele de busuioc spalate. Condimentati sosul vinegreta cu sare, piper neg