Reducerea poluarii este una dintre cele mai importante cerinte europene la capitolul "Mediu"
La capitolul privind mediul inconjurator, Romania a convenit cu Uniunea Europeana perioade de tranzitie la 11 directive europene. Perioadele obtinute sunt, potrivit datelor furnizate de Ministerul Integrarii Europene, mai bune in comparatie cu restul tarilor candidate, chiar maxime in unele domenii.
Astfel, pentru directiva privind ambalajele si deseurile de ambalaje, Romania a obtinut cele mai lungi perioade de tranzitie, cea maxima fiind de cinci ani, similara celei obtinute de Malta.
DESEURI. Tot in comparatie cu restul candidatelor care au avut parte, la negocieri, de aceleasi conditii, Romania este singura tara care a obtinut perioade de tranzitie pentru depozitarea deseurilor de electronice.
La acelasi capitol, negociatorii romani au convenit cu statele membre cea mai lunga perioada de tranzitie pentru descarcarea substantelor periculoase, si anume trei ani pentru opt substante. Numai Malta a mai obtinut trei ani si opt luni, insa doar pentru cloroform.
EPURARE. Romania a obtinut cea mai lunga perioada de conformare cu directiva privind epurarea apelor urbane uzate, adica maximum 12 ani, pana la 31 decembrie 2018. Cea mai lunga perioada de tranzitie obtinuta de celelalte state a fost de 11 ani si opt luni, ca in cazul Ungariei, Poloniei, Slovaciei si Sloveniei.
Pentru transportul deseurilor, Romania a reusit sa primeasca cea mai lunga perioada de tranzitie, de noua ani, timp in care poate obiecta la transportul deseurilor dinspre Uniunea Europeana sau poate cere conditii mai stricte pentru aceste transporturi.
POLUARE. Pentru directiva privind controlul integrat al poluarii, Romania a obtinut cea mai lunga perioada in care agentii economici se vor putea alinia standardelor de mediu – maximum noua ani