ISTORIA MEDICINEI
DANIELA SONTICA
Ceea ce cunoastem cu precizie despre etica stiintei de a trata bolile este ca, incepand cu cateva sute de ani inainte de Hristos, medicii depuneau un juramant, al carui text a fost atribuit lui Hipocrat.
Prin Juramantul lui Hipocrat, medicii se angajau sa-i vindece cu ajutorul cunostintelor medicale pe toti bolnavii si promiteau sa se fereasca de orice fapta rea savarsita cu buna stiinta. Vechii medici erau obligati sa-si imparta averea cu invatatorii lor si sa-i invete meseria pe fiii acestora fara a cere vreo plata. Este interesant pasajul care spune: "Nu voi incredinta nimanui otravuri daca imi va cere si nu voi indemna la asa ceva, tot astfel nu voi incredinta nici unei femei leacuri care sa o ajute sa lepede". Adica nu ajutau pe nimeni sa se sinucida din prea multa suferinta si nu ajutau femeile sa avorteze.
Cine a fost Hipocrat? Cel mai mare medic al antichitatii, Hipocrat (460-377 i.Hr.), considerat si parintele medicinei, s-a nascut in Insula Cos din Grecia. Nu se cunosc prea multe lucruri despre viata sa, fiind pomenit adesea cand vine vorba despre Juramantul lui Hipocrat, al carui autor nu se stie cu precizie daca a fost chiar el.
Dupa initierea in medicina, Hipocrat a devenit medic itinerant, calatorind in Tracia si in Macedonia, iar, odata intors in Grecia, a fondat renumita scoala de medicina din Cos. El a debarasat medicina antica de superstitii, preceptele sale bazandu-se pe observatii care asociau psihicul cu fizicul. A fost primul care a spus ca asupra sanatatii isi pun amprenta varsta, mediul si regimul alimentar. Daca din antichitate si pana foarte de curand medicii jurau "pe Apollo, pe Asclepios, pe Higeea si Panaceea, pe toti zeii si zeitele", noii practicanti ai nobilei profesii, desi jura cam aceleasi lucruri, o fac in varianta moderna, formulata de Asoc