Cooperativa de credit Viitorul(Foto: foto Flacara Iasului)
Cu toate ca unitatile cooperatiste de creditare din Iasi afirma ca se adreseaza categoriilor sociale defavorizate, care nu pot contracta un imprumut de la o banca, dobanzile practicate de acestea dovedesc exact contrariul. Mii de ieseni au fost prostiti in 2004 de reprezentantii acestor unitati, iar acum trebuie sa plateasca dobanzi imense.
Mai mult, oamenii sunt obligati sa achite si o serie de comisioane suplimentare, despre care nu s-a amintit absolut nimic in momentul solicitarii creditului.
Golanii de..."Viitor"
Cooperativa de credit "Viitorul" functioneaza la Iasi inca din 1888, fiind cunoscuta ca cea mai veche unitate de acest gen din Moldova. Datorita vechimii, unitatea atrage cu mare usurinta iesenii in cursa creditelor. Astfel, pana la sfarsitul lunii decembrie, intreprinderea a oferit credite unui numar de 1.240 persoane fizice.
Dobanda practicata variaza intre 34 si 38 la suta, in functie de valoarea imprumutului contractat. In ciuda dobanzii exorbitante, oamenii sunt obligati sa mai vina si cu 1 sau 2 giranti, si cu un salariu de cel putin 3,5 milioane lei. Mai mult, unitatea percepe si un fond de risc, ce se ridica la pana 30 la suta din suma contractata.
Potrivit reprezentantilor cooperativei de credit "Viitorul", suma va fi restituita beneficiarului imprumutului. Dar reprezentantii unitatii iesene omit sa informeze clientii ca suma va fi returnata la 12 luni de la plata ultimei rate. Cu alte cuvinte, "Viitorul" se mai foloseste inca un an de banii fraierilor, fara a achita vreo dobanda.
Rata egala cu dobanda
Potrivit unui contract de creditare semnat de directorii unitatii "Viitorul", la un credit de 15 milioane lei, ce urmeaza a fi restituit in doi ani, rata aferenta unei luni calendaristice este de 625.000 le