Marele proiect propagandistic stalinist
Bolsevicii, care se considerau exponentii modernitatii, au ajuns la putere in Rusia, unul dintre cele mai inapoiate state ale Europei. Industrializarea acesteia a devenit o prioritate. Incepand din 1928, planurile cincinale au marcat eforturi teribile in aceasta directie. In cele din urma, procesul a fost incununat de succes! CORNEL MICU
FARA TEHNOLOGIE. Industrializarea a fost un proces haotic, in care de multe ori eficienta muncii lasa de dorit, asa cum reiese si din imagine Lenin a inteles ca transformarea taranilor, care alcatuiau 90% din populatia Rusiei tariste, va fi un proces lent si dificil. Singura solutie era industrializarea tarii, dar capitalul pentru aceasta lipsea, iar bolsevicii nu acceptau investitii straine. Cea mai rapida modalitate de a obtine capital ar fi fost sa deturneze fonduri din agricultura (prin preturi foarte mici pentru produsele agricole fixate de stat, prin impozite sau pur si simplu prin confiscari). Aceasta insa ar fi dus la un conflict cu populatia rurala, conflict in care bolsevicii riscau sa piarda.
NEP a fost benefic pentru micii producatori din agricultura, dar productia industriala s-a plafonat din cauza lipsei mainii de lucru si a fondurilor de investitii. Dezvoltarea si modernizarea URSS erau prea lente pentru gustul multor membri din conducerea partidului.
Eforturile lui Lenin in privinta modernizarii s-au limitat la electrificare, folosita ca instrument propagandistic. In viziunea primului lider bolsevic, comunismul se definea prin raportarea la procesul de electrificare a satelor: "Comunismul inseamna puterea sovietelor plus electrificarea intregii tari". A fost primul mare proiect de modernizare bolsevic si un succes de proportii.
VIZIUNEA LUI STALIN. Moartea lui Lenin a declansat o adevarata disputa in legatura cu viitorul NEP-ului. Stalin s-a