Sanatoriul Mangalia(Foto: Replica de Constanta)
Sanatoriul Balnear Mangalia, inchis pe parcursul a mai bine de doua luni, si-a redeschis ieri, 24 ianuarie a.c., portile. „La aceasta data asteptam primii pacienti din tara, urmand ca, in cateva saptamani, sa soseasca si oaspetii de peste granita“, a declarat directorul Sanatoriului Balnear Mangalia, dr. Iordanita Boros.
Clientii sanatoriului vor fi tratati in pavilionul din zona Hotelului „President“, intrucat cel de-al doilea corp de cladire al institutiei va ramane in continuare inchis, pana la 28 februarie a.c..
In perioada in care sanatoriul a fost inchis au fost realizate mai multe lucrari de reparatii si au fost dotate spalatoria si bucataria unitatii.
La Sanatoriul Balnear Mangalia muncesc 248 de persoane, unitatea fiind „compusa“ dintr-o sectie sanatoriala de recuperare, de medicina fizica si balneologie cu 300 de paturi, o sectie de spital cu acelasi profil, cu 50 de paturi, specialistii angajati aici putand trata in ambulatoriu peste 850 de pacienti in fiecare zi.
Pentru tratament sunt folosite ape sulfuroase, clorurate, sodice, mezotermale, aerosoli salini, dar si vestitul namol sapropelnic, extras din Lacul Techirghiol. „De cativa ani facem demersurile necesare pentru a putea utiliza si namolul de turba, din zona lacurilor din Saturn si Venus“, afirma dr. Boros.
„Costurile pentru a extrage si trata acest namol, care este calitativ superior celui de la Techirghiol, sunt insa deosebit de ridicate. In schimb, pentru o tona de namol de Techirghiol platim 50 de euro, iar in conditiile in care folosim lunar cate opt masini a opt tone, pretul este exorbitant“.
Unul dintre proiectele unitatii este montarea de panouri pentru captarea energiei solare si, tinand cont ca Mangalia este orasul „cel mai insorit“ de pe teritoriul Romaniei, acest lucru va adu