Conversia in actiuni a unor datorii la stat a ajuns operatiunea financiara vedeta, implicata in privatizari controversate (precum la RAFO sau Petromidia), instrumentate sau nu de PNA, dar si in manevre financiare din societati inca de stat.
Un caz mai bizar si mai putin "clasic" este cel al binecunoscutei societati OLTCHIM Ramnicu Valcea. O conversie in actiuni a unor datorii catre buget ale combinatului valcean este in prezent in litigiu si se afla in justitie.
Actiunea este deschisa de actionarii minoritari privati care cer revocarea acestei conversii, intrucat, facuta fiind fara respectarea reglementarilor in vigoare, ii deposedeaza pur si simplu de participatiile lor dobandite fie prin programul de privatizare in masa, fie castigate ulterior prin achizitii transparente in bursa.
Care este de fapt problema? La OLTCHIM, statul a fost si a ramas actionar majoritar. La un moment dat, combinatul n-a mai avut rezultatele economico-financiare cu care obisnuise si nu si-a mai putut onora toate obligatiile financiare. Creditele bancare obtinute au avut insa garantii de stat.
Si, acum atentie, actionarul majoritar – adica statul – a impus, in organele de conducere ale societatii, hotararea de a nu se face un capat de tara din achitarea obligatiilor catre banci, lasandu-i pe creditorii bancari sa execute statul insusi ca garant.
Astfel, datoriile combinatului au ajuns la stat si, nu dupa mult timp, actionarii minoritari s-au trezit ca actionarul majoritar – adica statul – aranjeaza o conversie in actiuni a datoriilor respective la stat. Bineinteles, la un pret (adica la un curs al actiunilor) care sa permita statului sa redevina coplesitor majoritar in societate.
Dintr-o trasatura de condei, actionarii minoritari isi vad astfel participatiile reduse de vreo 10 ori, de la 47% la numai 5%. Nationalizare i