GURMANDUL IN BUCATE
GEORGETA MARCU
Se apropie clipa cea de taina, cand, tiptil, coboara inserarea. De fapt, se ingana ziua cu noaptea, negura cucerind locul luminii. Jocul asta de-a invingatorul si invinsul se da zilnic, si numai optimismul nostru nealterat ne face sa gasim frumusete in tot si in toate, chiar si intr-o⦠infrangere.
Asezata comod in fotoliu, privesc pe fereastra la ramurile desfrunzite ale teiului care, falnic, a reusit sa ajunga pana la mine, la etajul cinci. Cata risipa de parfum face atunci cand infloreste! Si chiar daca acum e miez de iarna, atenta la mesajul ramurilor subtiri ce imi bat in geam - degete de indragostit irecuperabil - , mi-l imaginez sub ploaia de aur a veriiâ¦
Ganduri calde si parfumate. Tresar la vocea mamei⦠"Te-ai gandit cu ce o intampini pe Aura? Doar o zi a mai ramas pana la sosirea ei" - imi reaminteste ea, din fotoliul alaturat. "Ce-ar fi sa faci o prajitura buna?" Mama, draga de ea, gata sa ajute cu tot ce poate! Asa a fost mereu. O privesc discret. S-a facut parca mai mica si merge tare greu, o supara rau piciorul. Fata i-a ramas tot asa de frumoasa, cu pielea neteda si alba si ochii verzi purtand in ei aceeasi lumina buna.
"Nu-mi raspunzi, ai adormit cumva?", insista mama.
"Nu, te-am auzit. Gandeam in alta parte. Cred ca voi face checul acela in doua culori, cu crema de lamaie si glazura de ciocolata."
"Care chec?", intreaba mama.
"De cand cu diabetul tau, ai uitat retetele cu zahar, dar iti voi aminti eu."
Incep sa-i spun reteta. Usor profesoral, ca, de, nu degeaba m-a dat mama la scoala⦠De fapt, cred ca vorbeam cam cu tonul ei de acum⦠mai multi ani, cand ma invata ea pe mine. Imi aduc aminte cum ma "instruia", insistand asupra etapelor mai dificile ale unei retete. De la ea am inteles ca a "bucatari" nu e o corvoada pentru o femei