O data cu integrarea in UE, tema reorganizarii regiunilor de dezvoltare revine pe agenda Guvernului. Ocazie pentru UDMR ca, sub acoperirea standardelor europene, sa obtina schitarea, fie si simbolic, a Tinutului Secuiesc.
Reorganizarea actualelor regiuni de dezvoltare este un obiectiv asumat de UDMR in campania electorala si inclus apoi in programul de guvernare negociat cu aliatii. Daca programul de guvernare nu precizeaza exact in ce va consta modificarea, platforma cu care Marko Bela a candidat la Presedintie este mult mai clara.
La capitolul „dezvoltare regionala“, aceasta prevede „crearea unei regiuni de dezvoltare echitabila, comuna, pentru judetele Covasna, Harghita si Mures“.
In prezent, Romania este impartita in opt asemenea regiuni. Metoda actuala a fost criticata de oficialii UE in mod repetat in ultimii ani. Acestia au apreciat ca regiunile sint prea mari, prea putine si ca au o capacitate redusa de a absorbi fonduri sau de a aplica programe. In urma negocierilor recent incheiate cu UE, s-a stabilit ca regiunile de dezvoltare sa fie regindite.
Cum in perspectiva aderarii guvernantii n-au nici cum sa evite tema, nici cum s-o amine, UDMR a preluat-o rapid. Reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica a devenit una dintre prioritatile legislative ale Uniunii pe 2005, fapt confirmat acum trei zile de Marko Bela.
Presedintele UDMR a argumentat ca nu este normal ca aceeasi regiune de dezvoltare sa cuprinda judetele Vrancea si Constanta, primul aflat in zona subcarpatica, celalalt - la malul Marii Negre.
Regiunea Harghita-Covasna-Mures
Exemplul Vrancea-Constanta, repetat cu obstinatie de liderii UDMR, are rolul de a abate atentia de la adevaratul deziderat al Uniunii, acela de a avea o regiune de dezvoltare care sa inglobeze exclusiv judetele Harghita, Covasna si Mures.
@