POLITIC Desi au introdus cota unica, guvernantii au dublat impozitul pe dividende si pe cel al microintreprinderilor. In campania electorala au candidat cu un program la care au muncit un an. Puteau sa spuna cu exactitate cat vor fi salariul si pensia romanului peste un an sau trei. Acum, PNL si PD constata ca programul este ajustabil din start.
OANA STANCU
DIFERENTE. Socoteala din campania electorala a Aliantei nu s-a potrivit cu cea a Guvernului condus de Tariceanu Razgandelile noilor guvernanti s-au facut simtite din prima zi de guvernare. Sistemul de relaxare fiscala pe care il gandisera impreuna cu mediul academic si cu economisti din economia reala, patroni, mici intreprinzatori a fost ajustat pe picior, in prima sedinta de guvern, o data cu adoptarea Ordonantei de Urgenta 138 privind modificarea Codului Fiscal pentru introducerea cotei unice de impozitare. Ce-au promis in campanie nu a mai coincis cu ce au adoptat in sedinta de guvern.
COTA UNICA. Elementul comun intre promisiuni si ordonanta este impozitul unic de 16% pe venitul persoanelor fizice cumulat cu reducerea tot la 16% a impozitului pe profit. Deducerile acordate salariilor brute de pana la 10 milioane de lei au fost majorate, iar cele aferente veniturilor salariale care depasesc acest nivel urmand sa scada progresiv.
MICROINTREPRINDERI. Pentru micii intreprinzatori, programul de guvernare al Aliantei D.A. promitea mentinerea sistemului de impozitare de 1,5% pe cifra de afaceri pana la momentul aderarii la Uniunea Europeana. Noii guvernanti s-au sucit imediat, dubland impozitul microintreprinderilor, de la 1,5% la 3% la suta.
DIVIDENDE. Contrazicerile s-au tinut lant insa mai ales in privinta impozitului pe dividende, si nu doar fata de programul de guvernare, ci chiar si fata ce ordonanta adoptata. Platforma PNL-PD prevedea explicit "mentinerea im