DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
Piperul negru este un condiment obtinut prin fermentarea si uscarea boabelor rosii, inca necoapte, ale plantei numite "piper nigrum". Am putea spune ca este unul dintre cele mai banale condimente folosite in bucataria europeana. Nu exista mancare in care sa nu adaugi macar un pic de piper macinat sau boabe. Iar intotdeauna pe masa langa piper vei gasi si o solnita cu sare. Se pare ca nu prea pot exista unul fara celalalt.
Piperul se foloseste din cele mai vechi timpuri, inca din Antichitate. Oamenii au fost impresionati de aroma sa deosebita. Mai mult decat atat, piperul avea puterea de a ascunde gustul carnii care incepuse deja sa se altereze. Iata de ce era atat de agreat in acele vremuri. Se spune ca Alaric (370-410 d.Hr.), conducatorul vizigotilor, ar fi cerut Romei o rascumparare alcatuita din aur, argint si piper. Asta insemna oare ca nu avea posibilitatea de a pastra carnea proaspata mai mult timp? Cine stie... A ramas totusi in istorie ca fiind primul conducator de origine germanica ce a reusit sa cucereasca Roma.
Piperul nu este doar un condiment. El are calitati terapeutice in cazul durerilor abdominale, al tulburarilor gastrice sau a toxiinfectiilor alimentare. Se poate prepara un ceai din 1 gr piper negru, 30 gr ghimbir si 750 ml apa. Ceaiul se lasa la fiert pana cand lichidul scade la 250 ml. Este foarte bun in cazul unei stari de voma provocate de gastrita.
OCHIURI CU COSTITA INGREDIENTE: 4 oua, 70 gr costita afumata, piper, sare.
PREPARARE: Costita afumata se taie felii si se prajeste in ulei sau unt, pe ambele parti. Se adauga ouale proaspete si se lasa pe foc pana cand albusurile sunt legate. Se scot cu mare atentie pentru a nu se sparge galbenusul. La servit se adauga sare si piper pe fiecare ochi.
PASTA DE FICAT INGREDIENTE: 300 gr ficat de po