Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au demarat, in urma mai multor articole publicate in presa centrala, verificarile asupra modului in care s-a realizat privatizarea Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), dar si legalitatea conditiilor in care grupul InterAgro, patronat de afaceristul Ioan Niculae, a preluat pachetul majoritar de actiuni.
Cu toate acestea, intr-un comunicat remis presei, InterAgro precizeaza ca presedintele grupului, Ioan Niculae, "ia act cu surprindere de acuzatiile ce ii sunt aduse in presa" si ca "nu a primit si nici nu i-a fost adusa la cunostinta nici un fel de citatie din partea nici unuia dintre organele de cercetare ale statului roman, prin care sa i se comunice ca ii este interzis sa paraseasca Romania".
Asa cum am mai scris, SNTR s-a privatizat ca urmare a unei licitatii organizate de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. InterAgro a fost desemnat, la inceputul anului 2000, castigatorul licitatiei. Grupul a oferit 40 de milioane de dolari pentru toate actiunile producatorului de tutun, din care a platit un avans de 10 milioane de dolari. Suma ramasa trebuia achitata in termen de 90 de zile de la semnarea contractului, dar rezultatul licitatiei a fost contestat in instanta de celalalt ofertant, firma elena Leaf Tobacco Michailides, iar plata a fost amanata.
Instanta suprema a decis anularea licitatiei, urmand ca statul roman sa returneze InterAgro cele 10 milioane de dolari. Surse judiciare au afirmat ca, potrivit Regulamentului numarul P/4324/18 noiembrie 1996, emis de Fondul Proprietatii de Stat (FPS), licitatia trebuia realizata de FPS, nu de Ministerul Agriculturii. In procedura de privatizare, comisia de negociere a acceptat oferta finala a grupului InterAgro SA pentru un numar de