Utilizatorii laptop-urilor s-au trezit cu o noua belea pe cap. A fost botezata "sora cea rea", dar nu poarta fusta, ci le fura oamenilor informatiile din computere atunci cand incearca sa se conecteze la Internet.
Internetul fara fir devine tot mai popular, pe masura ce apar pe piata din ce in ce mai multe dispozitive cu capabilitati wireless, precum laptop-urile sau PDA-urile. Zonele in care Internetul poate fi accesat printr-o conexiune fara fir (wireless) au fost botezate hotspots si sunt situate in aeroporturi, holurile hotelurilor, mall-uri sau chiar cafenele.
Majoritatea ofera acces gratis la reteaua mondiala tuturor celor aflati in trecere prin zona.
Pana in 2008 se estimeaza ca numarul hotspot-urilor va ajunge la 200.000, la nivel mondial. In prezent, in Romania sunt doar cateva zeci, dar noua tehnologie capata din ce in ce mai multi adepti.
AMENINTARE. Problema este ca cei care folosesc Internetul fara fir se pot trezi ca se conecteaza fara sa stie la un punct de acces (hotspot) "clonat". Falsul este aproape identic cu cel original, dar este dotat cu un program spion care incearca (si de multe ori reuseste) sa fure informatii din laptop-ul sau PDA-ul victimei. Falsele puncte de acces au fost botezate "Evil twin" – sora cea rea.
"Utilizatorii ar trebui sa fie precauti atunci cand isi folosesc laptop-ul sau alte dispozitive cu capabilitati wi-fi (wireless fidelity) pentru a face tranzactii financiare sau alte informatii sensibile ori personale", a declarat pentru BBC profesorul Brian Collins, de la Universitatea engleza Cranfield.
"Cel mai bine se pot proteja asigurandu-se ca dispozitivul wi-fi pe care il folosesc are masurile de securitate activate", a adaugat profesorul.
USOR. In cele mai multe cazuri, statiile-baza (antenele la care se conecteaza dispozitivele wi-fi) sunt seta