COM(anda) SUPER(iorilor)
Inainte de 1990, multe din spatiile comerciale din judet (peste 250) erau detinute de Prodaliment (pentru comercializarea produselor alimentare) si ICSMI (pentru comercializarea produselor industriale).
Ca un facut, privatizarile celor doua societatii s-au lasat cu un scandal pe masura importantei! La 15 ani de la Revolutie, cele doua societati sunt “macinate†de procese nesfarsite, de interesele unui grup de “initiati†ce au reusit sa puna mana pe spatii comerciale aflate in buricul targului si cele mai bune de prin judet.
Dupa ’90, ICSMI s-a divizat in patru societati comerciale: COM SUPER, COM DINAMIC, Magazinul Universal “MARAMURES†si INDUSTRIAL COM. Un caz aparte il reprezinta COM SUPER, societatea care a ramas cu cele mai multe spatii comerciale.
In 1994, Fondul Proprietatii de Stat (FPS) si Fondul Proprietatii Private Banat-Crisana (FPP) au scos la vanzare trei pachete cu actiunile societatii (era “perioada de glorie†a privatizarii prin MEBO si prin PAS).
In 1994, potrivit prevederilor legale, cei 164 de salariati ai societatii s-au constituit intr-un PAS (asociatie a salariatilor) si l-au ales drept presedinte si membru in Consiliul de Administratie pe Stefan Gheorghe, fost jurist al societatii. In ’95, salariatii au fost anuntati ca se vor cumpara actiuni (altfel spus, isi vor cumpara societatea la care lucrau).
In graba, fiecare angajat a cotizat cu ce a avut acasa sau a putut face rost. Grosul actiunilor a fost luat de conducerea societatii, ce pregatea actiunea de un an. Dupa cumpararea actiunilor de catre PAS-ul COM SUPER, aceste actiuni au fost transferate actionarilor, care au primit un certificat de actionar. Ulterior, acestia au participat la beneficiile societatii, prin distribuirea de dividende.