Ieri, cursul euro a revenit sub 38.000 lei, moneda europeana fiind cotata la 37.786 lei, cu 658 de lei mai putin decat nivelul inregistrat luni. Dupa ce, in ultima jumatate a saptamanii trecute, euro a crescut cu aproape 1.000 de unitati in fata leului, de luni tendinta s-a inversat, oferta de valuta crescand mai repede decat cererea.
"Cursul a scazut pentru ca pe piata exista un excedent de valuta. Cred ca daca luam in calcul zilele de luni si marti, ar fi vorba de o supraoferta de 130 de milioane de euro fata de cererea de valuta", ne spune dealerul unei banci. Deja datele publicate de BNR indica un exces pe piata valutara de 50 de milioane de euro acumulat in cursul zilei de luni.
"Sume atat de mari au fost intalnite foarte rar pe piata valutara din '89 si pana acum", sustin surse bancare. Reamintim ca in lunile de vara, cand Banca Centrala isi facea simtita prezenta pe piata la cateva zile, abia daca apuca sa se adune un surplus de 2-4 milioane euro.
Mai mult, chiar daca luam in calcul si sumele scoase de pe piata de BNR, ajungem la excedente de valuta de 400-700 de milioane de euro/luna in 2004. Or, in ritmul actual al vanzarilor si cumpararilor de valuta, intr-o singura saptamana s-ar putea aduna un excedent de valuta egal cu suma pe care Banca Centrala obisnuia sa o sterilizeze intr-o luna din 2004.
Intrebati daca excedentul de valuta nu a atins cote alarmante, reprezentantii BNR nu s-au dezis de la politica tacerii adoptata inca din noiembrie, refuzand sa comenteze situatia pietei. "Excedentul ridicat de pe piata valutara a aparut pentru ca dealerii si firmele nu s-au invatat sa lucreze fara prezenta BNR pe piata", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Centrale.
Dealerii bancilor insa au inceput deja sa-si puna probleme privind originea cantitatii imense de valuta care a i