Tariful la gazele naturale va creste, de la 1 aprilie, cu 20 la suta, a declarat, ieri, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. Conform angajamentelor asumate de Romania fata de institutiile internationale, de la 1 ianuarie 2005 trebuiau aplicate noile metodologii de diferentiere a tarifelor si a preturilor finale reglementate pe operatori si consumatori.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a decis, insa, sa amane aplicarea acestor prevederi, luand in considerare impactul cresterii preturilor asupra populatiei precum si necesitatea informarii noii echipe guvernamentale. De asemenea, reevaluarea nivelului subventiilor pentru incalzire acordate persoanelor cu venituri reduse, precum si informarea consumatorilor cu privire la noul sistem tarifar si a modului de calcul a facturilor la gaze naturale au fost printre factorii care au motivat decizia de amanare.
Ultima majorare a pretului, cu cinci la suta, de la 1 ianuarie, trebuie sa asigure acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale, atat din productia interna, cat si din import. De asemenea, decizia va asigura societatilor de distributie un nivel mediu al veniturilor recunoscute de ANRGN, conform unui comunicat al institutiei, transmis recent.
Pe de alta parte, pretul gazelor naturale din productia interna va fi majorat trimestrial, conform intelegerilor cu institutiile financiare internationale, pana la o medie anuala de 85 dolari/1.000 mc, in acest an. Astfel, costul va creste pana la 70 dolari/1.000 mc in primul trimestru al acestui an, pentru trimestrele urmatoare fiind prevazute preturi de 80 dolari, 90 dolari si, respectiv, 105 dolari.
In ceea ce priveste gazele din import, a caror pondere va fi de 40 la suta din consumul anului 2005, ANRGN estimeaza ca pretul acestora va fi de 195 dolari/1.000 mc in primul trimestru si de 210 dolari