Parchetul National Anticoruptie anunta, pe 10 august 2004, ca procurorii au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata a 80 de inculpati, acuzati de prejudicierea statului roman cu peste 11.000 de miliarde lei, ca urmare a instrainarii a 16 nave apartinind flotei maritime romane.
PNA sustinea ca printre inculpatii trimisi in judecata ?sub aspectul savirsirii unor fapte penale in legatura directa cu modul defectuos in care si-au exercitat, cu stiinta, atributiile de serviciu sint fostii ministri ai transporturilor Basescu Traian, Teodoru Paul si Novac Aurel, fostul presedinte al FPS Radu Sirbu (cu rang de ministru), fostii secretari de stat Marinescu Calin Dragomir, Marinescu Gheorghe Adrian si Oancea Viorel, directori generali, inalti functionari de stat, membri ai CA si ai Comitetului Director, conducatori ai altor institutii si structuri care au activat in AGA de la CNM Petromin SA Constanta?. Potrivit Parchetului Anticoruptie, acestia ar fi contribuit, printre altele, la formarea unei societati mixte, Petroklav (din asocierea Petromin cu firma norvegiana Torvald Klaveness), si la constituirea a 16 firme proprietare de unica nava cu denumirea fiecareia din cele 16 mineraliere. Prin vinzarea ?ilegala a navelor in strainatate si prin inregistrarea unor pierderi financiare ar fi adus statului roman prejudiciul de 11.000 de miliarde lei?. Anchetatorii PNA au solicitat instantei ca recuperarea pagubelor de la inculpati sa se faca in solidar, individualizindu-se totodata cuantumul acestora pentru fiecare in parte.
?Incercau sa scoata de la noi ca vinovatul este Basescu?
?Procuror-sef sectie Vasile Draghici - Sectia de combatere a coruptiei, procuror Ioan Otel, de la Parchetul National Anticoruptie, Bucuresti. Examinind actele, lucrarile, precum si probele administrate in dosarul 20/p/2002 al PNA, privind pe incul