Scandalul ascultarii telefoanelor unor jurnalisti, izbucnit zilele trecute in urma dezvaluirilor din ?Ziua?, a stirnit imediat reactii din partea reprezentantilor societatii civile. Acestia considera cererea serviciului secret al Ministerului Administratiei si Internelor, de a intercepta convorbirile telefonice ale agentiilor de presa Mediafax si AM Press, drept un caz clar de ?politie politica?.
Scandalul ascultarii telefoanelor unor jurnalisti, izbucnit zilele trecute in urma dezvaluirilor din ?Ziua?, a stirnit imediat reactii din partea reprezentantilor societatii civile. Acestia considera cererea serviciului secret al Ministerului Administratiei si Internelor, de a intercepta convorbirile telefonice ale agentiilor de presa Mediafax si AM Press, drept un caz clar de ?politie politica?. Din adresa semnata de seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna, Virgil Ardelean zis ?Vulpea?, si adresata Parchetului National Anticoruptie, ar putea rezulta faptul ca acesta ascultase deja mai multe telefoane in mod ilegal. Este vorba de faptul ca, in documentul respectiv, se facea precizarea ca politistul aflat sub supraveghere ar fi comunicat cu jurnalistii prin cartele telefonice nenominale sau de la posturi publice. Ceea ce inseamna ca acestia au fost ascultati, dar nu s-au putut identifica numerele. in cele din urma, procurorii au anuntat printr-un comunicat ca nu au aprobat cererea ?Vulpii?. Trei cunoscuti scriitori timisoreni atrag atentia ca aceste practici, care sfideaza libertatea de expresie, sint sinonime cu cele aplicate sub regimul comunist. (Daniela Ratiu)
Mircea Mihaies: Ascultarea telefoanelor nu ar trebui sa ne mire. Este ceva real, sint convins. Si spun asta deoarece s-a vazut dupa cum a reactionat puterea pesedista atunci cind s-au facut presiuni, uimitor de repede au aparut si probe peste noapte. Acest procedeu comod pentru ser