Pretul platit pentru statutul de membru al bursei din New York (New York Stock Exchange) a sarit din nou de pragul de un milion de dolari (peste 763.000 euro) la inceputul acestei saptamani, dupa ce in urma cu doua saptamani atinsese un minim in noua ani, relateaza Financial Times.
Schimbarile care se profileaza la orizont, referitor la modul de reglementare al pietei americane de capital, ar putea cauza pierderea de catre NYSE a unei parti din cota de piata, pe fondul extinderii sistemului electronic de tranzactionare. Pentru a evita o astfel de situatie, directorul executiv al bursei newyorkeze, John Thain, a lansat un sistem hibrid de tranzactionare care combina tranzactionarea in ringul bursei cu tranzactionarea automata.
Pretul unui "loc" (seat) la NYSE- care da dreptul detinatorului sa tranzactioneze titluri la bursa americana- a inregistrat scaderi considerabile in ultimii ani, datorita incertitudinilor legate de viitorul celei mai mari burse din lume. In urma cu doua saptamani, un loc la NYSE era vandut cu 975.000 dolari (744.717 euro).
Declinul inregistrat de preturile locurilor la bursa din New York a fost alimentat si de controversa starnita in septembrie 2003 de nivelul compensatiilor primite de fostul presedinte al NYSE, Richard Grasso. Dupa plecarea sa, vanzarile de locuri la NYSE s-au accelerat, pe fondul scaderii preturilor.
In 1999, preturile platite pentru a avea dreptul de a tranzactiona pe ringul bursei newyorkeze au atins maximul de 2,7 milioane dolari (2,06 milioane euro).
Revenirea preturilor la un nivel ridicat ar putea reduce la tacere, cel putin pentru moment, unele din vocile celor 1.366 membri ai bursei, care s-au plans ca Thain si John Reed, actualul presedinte al NYSE, nu au facut destule pentru a restabili valoarea locurilor detinute. Unii din acesti membri au propu