Guvernul Tariceanu, manat pe de o parte de promisiunile si determinarea lui Traian Basescu, pe de alta de ultimatul Uniunii Europene privind coruptia, a intrat in forta in marile afaceri ale PSD. Proaspat instalat, noul executiv a blocat in prima sedinta de guvern Ordonanta RAFO.
Au fost luate la puricat, ca margelele pe sfoara, contractele Bechtel (autostrada Brasov-Bors), EADS (Sitemul de securizare a frontierelor), Vinci (autostrada Comarnic-Predeal), MTC-TV, televiziunea inventata si patronata de Miron Mitrea) si Tutunul Romanesc (privatizat de doua ori in doua mandate).
Toate aceste afaceri anuntate la inceput ca mari realizari, privatizari sI contracte istorice au fost denuntate la timpul lor de media romanesti ca afaceri de partid. In momentul de fata marile succese fac obiectul unor dosare care rup birourile PNA. In paranteza, unele din aceste afaceri au fost, nu atat cercetate, cat uitate prin fisete, inca de pe vremea guvernarii Nastase.
In momentul de fata, zeci de patroni, actionari, angajati ai acestor companii sunt chemati la Parchet si dati in consemn la frontiera.
Ieri, ministrul Educatiei, Miclea, a anuntat o noua tinta: Operatiunea Cornul si laptele. Demarata in 2002, ca o spectaculoasa masura de protectie sociala, ea s-a dovedit una din cele mai profitabile afaceri PSD.
Printr-o simpla ordonanta de guvern, din Bugetul de stat au fost alocate mii de miliarde de lei pentru a face "cadou" copiilor de gradinita un corn si un pahar de lapte in fiecare zi, indiferent de statutul social. Evident, pe ambalaj era specificat ca acest ajutor nesperat vine de la Adrian Nastase&Co. Numai ca, prin aceasta inginerie sociala, banii ajungeau in pusculita partidului.
Explicit, banii proveneau din bugetul aprobat de parlamentul controlat de PSD. Licitatiile pentru obtinerea contractelor de product