„Deci, la vremea respectivă, eu nu ştiam, dar nici alţi colegi de-ai mei nu au ştiut de existenţa acestei disidenţe. Noi am a¾at abia după revoluţie“. In realitate, procurorul Ilie Picioruş, actual secretar general adjunct al Consiliului Superior al Magistraturii, ştia că Gheorghe Ursu trecuse prin ghearele Securităţii.
Dovada: prin Ordonanţa de declinare a competenţei, datată 31 iulie 1985, Procuratura Militară, instituţia care supraveghea activităţile Securităţii, aducea la cunoştinţa Procuraturii Generale că s-a găsit valută in casa disidentului şi că, din acea zi, era treaba procurorilor civili să continue ancheta.
Fără acest document, Picioruş nu putea intocmi rechizitoriul prin care l-a trimis in judecată.
Cotidianul dovedeşte cu acte că procurorul Ilie Picioruş, cel care l-a trimis in judecată pe Gheorghe Ursu, omorit deja in bătaie in beciurile Poliţiei, a ştiut că acesta fusese anchetat iniţial de Securitate.
Intrebat recent de ministrul Justiţiei, Monica Macovei, in şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dacă nu crede că numirea sa in funcţia de secretar general adjunct afectează credibilitatea acestei instituţii din cauza dosarului „Ursu“, procurorul Ilie Picioruş a răspuns că nu are de ce.
Conform declaraţiilor sale, deşi a fost procurorul care intocmit rechizitoriul „Ursu“ in 1985, nu a ştiut decit după revoluţie că acesta a fost disident.
Se inţelege din declaraţie că nu ştia nici de faptul că fusese verificat inainte de Securitate şi nici că valuta, pentru al cărei trafic il ancheta, fusese confiscată tot de Securitate. Picioruş l-a calificat pe Gheorghe Ursu drept un oarecare traficant de valută.
„Nu am vorbit niciodată cu el“, a spus procurorul, care a mai precizat că, inainte de 1989, procedura nu impunea ca procurorul să audieze inculpaţii şi că dosarul