Chiar daca BNR a redus si dobanda de interventie, si rata dobanzii lombard, bancherii nu se grabesc sa scada vizibil dobanzile la creditele in lei. Doar Raiffeisen Bank a scazut dobanzile la creditul in lei, fara sa strice insa media inalta a pietei. In asteptarea liberalizarii contului de capital, BNR a scazut dobanda de interventie cu 0,5%.
Totodata, banca centrala a micsorat si dobanda cu care sunt remunerate rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale la BNR si dobanda lombard. Dobanda lombard este dobanda pe care bancile o platesc BNR in cazul unor imprumuturi de urgenta, de obicei pe termen scurt.
Teoretic, lombardul este o facilitate de credit pentru banci, iar reducerea de la 30% la 25% a dobanzii ar trebui sa stimuleze creditarea in lei. Totusi, bancile nu folosesc aceasta facilitate. "Chiar daca facilitatea de creditare exista din punct de vedere teoretic, in practica, ea nu este folosita. Lucru dorit si de BNR, pentru a evita injectii suplimentare de lichiditate in sistem.
Asadar, chiar daca rata dobanzii lombard s-a redus, ea se situeaza in continuare mult peste nivelul dobanzilor interbancare, de 16%-17%, ceea ce mentine caracterul restrictiv al politicii monetare. In concluzie, reducerea dobanzii lombard nu va avea un efect semnificativ in piata", a declarat Mihail Ion, sef Departament cercetare de trezorerie Raiffeisen Bank S.A.
De aceiasi parere este si Bogdan Baltazar, presedinte "Baltazar, Bloom si Pirvulescu", care spune ca cele doua dobanzi practicate de BNR, cea de interventie si lombard, sunt legate. Diferenta este data de faptul ca BNR nu prea a refinantat sistemul bancar "nu a fost niciodata creditor, ci debitor".
Reducerea dobanzii lombard nu s-a facut pentru incurajarea creditarii in lei, ci doar pentru aliniere cu dobanda de interventie, dar a ramas in continuare la un niv