Bancile centrale ale tarilor integrate in 2004 in UE se opun tendintei mondiale de a majora dobanzile de referinta in acest an, deoarece monedele lor sunt puternice, costurile aderarii incep sa se reduca, iar ritmul de crestere economica se incetineste, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Analistii se asteapta ca la sfarsitul acestui an dobanzile de referinta din statele central-europene sa se situeze la un nivel mai mic sau egal cu cel actual, cu exceptia Cehiei, a carei dobanda de referinta de 2,5 la suta o depaseste atat pe cea din SUA, cat si pe cea din zona euro.
Pe de alta parte, analistii estimeaza ca dobanzile din zona euro si din SUA vor creste, majorarea acesteia din urma fiind estimata la 1,5 la suta. Prima dintre tarile central-europene care a luat o masura impotriva tendintei generale a fost Ungaria, care a micsorat, luni, dobanda de referinta de la 9,5 la 9 la suta, continuand trendul descendent inceput anul trecut, o data cu atenuarea presiunilor inflationiste. Analistii se asteapta ca bancile centrale din Polonia, Cehia si Slovacia sa mentina dobanzile neschimbate in cadrul primelor intalniri de stabilire a strategiei din acest an, programate pentru sfarsitul acestei saptamani.
Toate aceste patru state si-au propus sa adopte moneda unica europeana in 2010 si trebuie sa aduca, gradual, inflatia si dobanda de referinta la nivelul din zona euro si sa-si reduca deficitele bugetare sub plafonul de 3 la suta din Produsul Intern Brut. Bancile centrale ale tarilor integrate in 2004 in UE se opun tendintei mondiale de a majora dobanzile de referinta in acest an, deoarece monedele lor sunt puternice, costurile aderarii incep sa se reduca, iar ritmul de crestere economica se incetineste, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Analistii se asteapta ca la sfarsitul acestui an dobanzile de referinta din statele central-europene sa se sit