Activitati in crestere, salarii mai mari, beneficii mai multe si mai diversificate. Acestea sunt previziunile analistilor de pe piata muncii pentru 2005. Multi directori au inchis usile de la birou si fac de zor calcule. Ce pierd daca nu schimba nimic? Cine si cat castiga daca se fac schimbari? Masurile legislative de reducere a fiscalitatii au pus pe jar si pe directori si pe angajati.
Calculele facute "acasa", la sfarsitul anului, nu se mai potrivesc cu socoteala din targ, propusa de Guvern. Daca, imediat dupa publicarea Ordonantei de urgenta nr. 138/2004 privind modificarea Codului fiscal, toti credeau ca vor castiga, lucrurile au inceput sa se complice acum.
Ideea ca salariile negociate la valoarea neta vor ramane aceleasi fara sa apara probleme, o data ce angajatii au fost multumiti cand au "batut palma", nu se mai tine bine pe picioare. Nu a apucat sa treaca saptamana de la publicarea masurilor fiscale, ca au si inceput "miscarile de trupe".
Angajatii mai iuti de picior s-au mutat in companiile care au salariile negociate in brut sau care au anuntat ca vor face mariri, potrivit noilor reglementari. Foarte multi sunt in cautare de oferte. "Vanatorii de capete" sunt cu ochii pe specialisti. Cu greu scoti o declaratie oficiala de la oameni, indiferent de firma sau calitatea pe care o au.
Chiar daca se pastreaza anonimatul, mesajul isi pastreaza insa valoarea. "Piata este in deriva acum. Noua ni se pare prematur sa ne exprimam pe acest subiect" - se scuza un consultant de la o firma importanta de recrutare.
"Pentru un om care lucreaza intr-o companie multinationala, unde salariile la nivel de conducere depasesc, de regula, cincizeci de milioane, cresterea, potrivit masurilor fiscale adoptate, este de 36% - comenteaza un director de resurse umane dintr-o companie straina de referinta pe piata romaneasca, da