Ritmul de crestere a productiei si comertului mondial va incetini in 2005, dupa patru ani de crestere, potrivit previziunilor prezentate, zilele trecute, la New York, intr-un studiu al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).
Singura exceptie apartine economiilor africane, pentru care se estimeaza o apreciere de 4,5 la suta. Evolutia survine in urma productiei agricole crescute, a stabilitatii politice imbunatatite si a ajutorului extern. Astfel, daca in 2004 in economiile dezvoltate si in Statele Unite ale Americii avansul productiei si al comertului a fost de 3,4 la suta, respectiv 4,2 la suta, pentru anul acesta rata de crestere este estimata la 2,5 la suta, respectiv 3 la suta.
Tarile in curs de dezvoltare vor continua sa aiba si in acest an cel mai alert ritm de crestere, respectiv de 6 la suta. Anul 2004 a insemnat pentru aceste state nivelul maxim atins dupa anul 1990.
Evolutia economiilor din Europa Occidentala este estimata la 2,25 la suta in 2005, nivel foarte apropiat de cel de anul trecut, respectiv 2,3 la suta.
Pentru Asia si Oceania, rata de crestere anticipata se situeaza la 2 la suta, cu 1,2 la suta sub nivelul inregistrat in 2004.
Produsul mondial brut a sporit cu 4 la suta anul trecut si avansul sau din 2005 este prevazut la 3,25 la suta, in cazul in care piata nu va fi foarte sensibila la devalorizarea dolarului si a maririi deficitului comercial al SUA.
Economiile chineza si americana sustin impreuna cresterea mondiala prin impulsul dat de SUA asupra sectorului global manufacturier si cel transmis de China asupra exporturilor tarilor in curs de dezvoltare, prin cererea tot mai mare de materii prime.
Reducerea ritmurilor de crestere poate fi pusa pe seama dezechilibrelor globale si a deficitului comercial al SUA, fenomene ce nu vor putea fi corectate nici de devalorizarea br