•In anul 2004, Regionala CFR-calatori Iasi a inregistrat pierderi de 1,3 miliarde lei din cauza furturilor sau a distrugerilor •Cauza, spun sociologii, denota prostie si imbecilism din partea unor calatori iresponsabili
Trenurile de calatori sunt zilnic vandalizate de persoanele certate cu bunul simt. Cele mai multe cazuri de distrugeri de mobilier din interiorul vagoanelor de calatori sunt intalnite in trenurile din categoria personal ai caror pasageri provin in mod frecvent din randul navetistilor. De altfel, cel mai mare numar de blatisti sunt intalniti tot in trenurile personal, precum cele care circula pe rutele Pascani-Iasi, Harlau-Iasi sau Dorohoi-Iasi. Conform constatarilor conducerii Regionalei Caile Ferate Romane - calatori Iasi pe parcursul anului 2004, 62 la suta din totalul obiectelor distruse sunt geamurile compartimentelor vagoanelor de calatori. Si stingatoarele de incendiu sunt atractive pentru vandali, 12 % dintre totalul pagubelor referindu-se la furtul sau distrugerea acestora. Tinta distrugerilor si devastarilor este constituita si de tablele itinerarice, oglinzile din grupurile sanitare, cotierele sau tapiteria banchetelor, sapunierele sau perdelele. Conform informatiilor oferite de Dumitru Anchidin, director al Regionalei CFR - calatori Iasi, valoarea prejudiciilor s-a ridicat in anul 2004 la o suma de 1,3 miliarde lei.
Sociologul Nicu Gavriluta este de parere ca vandalismele sunt un semn al carentelor educationale. "As incadra asemenea gesturi in randul prostiei ca seninatate a imbecililor. Gesturile lor sunt condamnabile si solutia ar fi sanctionarea prompta a acestora de catre organele abilitate dar si mediatizarea, atat a fenomenului in sine cat si a pedepselor aplicate vinovatilor. In acelasi timp, ar fi nevoie de o educare in timp a calatorilor, indiferent de varsta", a afirmat Nicu Gavriluta.
Acesta este