Anul trecut, zece mii de chinezi au vizitat Romania pentru afaceri. De zece ori mai multi chinezi ar putea sosi in vacanta in 2005, daca li se ofera ceea ce vor la un pret bun. In centrul orasului Shanghai, intr-o zi de noiembrie 2004, cateva sute de chinezi se asezau dis-de-dimineata la o coada enorma, paziti de politisti.
Cine nu stie prea multe despre China si-ar putea imagina ca bietii oameni se inghesuiau la alimente. Realitatea este ca doreau sa cumpere apartamente nou construite in zgarie-norii de 80-90 de etaje din centrul orasului, apartamente de lux, care costau sute de mii de dolari.
Nu trebuie sa ne miram, daca tinem cont ca aproximativ 5% din populatia Chinei, ceea ce inseamna 50 de milioane, castiga peste 2.000 de dolari pe luna. Dintre acestia, in 2003, peste 120 de milioane de chinezi au calatorit in strainatate, iar analistii din industrie estimeaza ca cifra se va dubla in urmatorii cinci ani. "Daca Romania va reusi sa atraga peste cinci ani macar 500.
000 de turisti chinezi, incasarile din turism se vor majora cu fabuloasa suma de 500 milioane euro, ceea ce inseamna ca va creste cu 70% fata de incasarile din turismul international inregistrate in 2004", spune Lucian Boronea, directorul agentiei Accent Travel, una din firmele care incearca sa-i convinga pe chinezi de frumusetile Romaniei.
Cu ocazia Targului de turism tinut la sfarsitul anului trecut la Shanghai, reprezentantii agentiilor romanesti s-au edificat in privinta gusturilor chinezilor. In primul rand, majoritatea chinezilor nu vorbesc decat limba materna, asa ca orice firma din industria ospitalitatii care doreste sa lucreze cu China va trebui sa-si angajeze un translator.
In al doilea rand, chinezii nu vor sa manance decat mancare chinezeasca, ceea ce este posibil doar in cateva orase mari din Romania, dar foarte dificil la hotelu