Averile oficiale ale celor invinuiti in dosarele RAFO nu sunt nici pe departe suficiente pentru acoperirea pagubelor. Iar confiscarea proprietatilor unor rude sau prieteni ale celor implicati ar putea crea un scandal international.
Si-au pacalit unii dintre partenerii de afaceri, au furat din bugetul firmei, au spalat bani, nu au platit accize si alte taxe pentru cantitati imense de combustibil, au abuzat de functiile detinute si, mai mult, s-au inteles sa comita toate aceste ilegalitati.
Cel putin asa spun procurorii de la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), respectiv de la Parchetul National Anticoruptie (PNA) despre invinuitii in cele doua dosare privind RAFO si Carom Onesti. Oficial, acuzatiile suna astfel: inselaciune, delapidare, evaziune fiscala, abuz in serviciu, spalare de bani si asociere in vederea comiterii de infractiuni.
Iar printre cei implicati sunt si nume grele in lumea afacerilor, in cea a politicii sau in ambele: Corneliu Iacobov, Ovidiu Tender, fratii Iancu. Pagubele produse nu sunt cunoscute inca foarte exact. La o prima estimare, magistratii PICCJ au ajuns la o valoare ametitoare: 3.000 de miliarde de lei. Nu e deloc exclus ca suma sa fie, in realitate, sensibil mai mare.
In dosarul de la PNA, oficialii vorbesc de inca si mai mult: un prejudiciu de 500 de milioane de dolari, adica in jur de 14.000 de miliarde de lei. La aceste gauri date bugetului de stat sau in contabilitatea unor firme private se adauga alte mii de miliarde - taxe si impozite neplatite si contracte neonorate.
Sa presupunem ca probele adunate sunt imposibil de contracarat si ca cei implicati vor fi trimisi in judecata si condamnati. Treaba justitiei nu se va termina insa aici. Pentru ca dreptatea sa fie intreaga, ar trebui ca pagubele, ori macar o mare parte a lor, sa fie recuperate. Cee