Echilibrarea cererii cu oferta pe piata valutara, a echivalat cu incetinirea aprecierii cursului monedei nationale.
Astfel, marti, nivelul tranzactiilor interbancare s-a injumatatit comparativ cu inceputul saptamanii, cand volumul a fost de 648,5 milioane de euro, in timp ce in sedinta de vinerea trecuta a fost atins maximul acestui inceput de an, 715 milioane de euro.
Euro a coborat, ieri, de la 37.786 la 37.654 lei, in trei sedinte interbancare, moneda nationala castigand 930 de unitati, dupa ce in a doua parte a saptamanii trecute ea pierduse 1.208 unitati.
Dolarul se va mentine, probabil, si astazi sub pragul de 29.000 de lei, cursul coborand de la 28.958 la 28.943 lei.
Dupa ce a scazut, marti seara, pe pietele americane la 1,2967 dolari, datorita publicarii indicelui Conference Board, care masoara increderea consumatorilor americani, euro a revenit peste pragul de 1,30 dolari ieri pe pietele europene.
Cresterea s-a datorat imbunatatirii, in aceasta luna, a indicelui german Ifo, cel care calculeaza climatul de afaceri din Germania. Acesta a urcat la 96,4 puncte, cel mai inalt nivel incepand cu februarie trecut.
Presiunea pe euro ar putea sa se reduca dupa intalnirea G7, unde se asteapta ca presiunile europene si americane sa oblige China la reevaluarea yenului, care ar putea determina o apreciere puternica a monedelor asiatice fata de dolar.
Pe piata londoneza a aurului, pretul unciei s-a stabilizat in jurul valorii de 424 dolari.
Pe piata monetara au incetat fluctuatiile dobanzilor, care caracterizasera saptamana precedenta, cele la o zi stagnand la 11 - 15%, iar cele la un an la 11,50 - 14,59%. Echilibrarea cererii cu oferta pe piata valutara, a echivalat cu incetinirea aprecierii cursului monedei nationale.
Astfel, marti, nivelul tranzactiilor interbancare s-a injumatatit comparativ cu inceputul sap