Peste 40 de sefi de stat si de guvern, alaturi de fosti detinuti si de rude ale victimelor lagarului de exterminare nazist de la Auschwitz - Birkenau, au luat parte ieri la ceremoniile care au marcat 60 de ani de la eliberarea lagarului.
MARIA TOADER
SIMBOLIC. Liderii lumii au depus flori pe locurile strabatute, odata, de trenurile mortii Ceremoniile care au marcat 60 de ani de la eliberarea lagarului de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau au inceput printr-un mesaj video din partea eliberatorului sovietic al lagarului, Anatoli Sapiro. "Nu trebuie sa permitem ca astfel de evenimente sa se petreaca nicaieri in lume, niciodata", a spus Sapiro, acum in varsta de 92 de ani.
"Uzina mortii" de la Birkenau a gazduit ieri aproximativ 10.000 de persoane ale caror ganduri s-au indreptat spre cei peste un milion de oameni, barbati, femei si copii, care au fost ucisi. Vedeta manifestarilor din Polonia a fost proaspatul lider de la Kiev, Victor Iuscenko, in vreme ce marele absent a fost presedintele american, George W. Bush, reprezentat de vicepresedintele Statelor Unite, Dick Cheney.
Aproximativ 3.500 de politisti au fost mobilizati pentru a asigura securitatea manifestarilor din Polonia. In calitate de gazda, presedintele Alexander Kwasniewski si-a exprimat regretul ca lumea nu a tras invataminte din istorie si a atras atentia asupra evenimentelor de astazi, vorbind despre epurarile etnice din Balcani sau din unele state africane.
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel a facut un apel emotionant pentru a actiona impotriva urii, rasismului si antisemitismului in lume si pentru a perpetua memoria Holocaustului.
Intre oaspetii de seama ai Poloniei a fost si presedintele rus, Vladimir Putin, care s-a referit la rolul pe care armata rusa l-a avut in eliberarea Europei de sub ocupatia nazista. In Marea Britan