Serviciul de plata pe Internet a impozitelor si taxelor locale, asa numitul e-tax, straluceste prin amorteala. Numarul contribuabililor care isi platesc online datoriile catre bugetele locale este derizoriu. Alternativa reprezentata de achitarea pe Internet a contributiilor catre bugetele locale nu este noua.
O ordonanta adoptata in anul 2002 a obligat autoritatile publice din fiecare municipiu si oras sa puna la dispozitia contribuabililor sisteme de plata electronica incepand cu 1 februarie 2003, respectiv cu 1 noiembrie 2003. Ideea nu e deloc rea. Este mult mai comod sa-ti platesti taxele si impozitele cu doar cateva click-uri de mouse.
Castigi si timp, pentru ca nu mai esti nevoit sa stai la cozile interminabile care se formeaza, la fiecare inceput de an, la ghiseele directiei de taxe si impozite a primariei. In fapt, insa, problema care apare este legata de profilul utilizatorului unui astfel de serviciu si de formalitatile aferente inregistrarii in sistem.
In primul rand, trebuie sa ai acces la un computer racordat la Internet si sa stii sa-l folosesti. Statisticile oficiale arata ca doar 24% din romani utilizeaza Internetul (fata de o medie de 45% in UE), in vreme ce numarul PC-urilor se ridica la circa 2,5 milioane. Trebuie spus insa ca majoritatea acestora se afla in dotarea firmelor sau a diverselor institutii.
Pe urma, ai nevoie de o parola si de un cod de acces care trebuie solicitate la directia de impozite a primariei. In plus, trebuie sa deschizi un cont bancar si sa inchei un contract de Internet banking cu una dintre bancile cu care primaria are semnate acorduri. Dupa cum se vede, conditiile nu sunt tocmai simple si nu toata lumea poate sau este dispusa sa le indeplineasca.
Asa s-ar explica numarul extrem de redus al celor care au apelat in ultimii ani la serviciul e-tax.
Bancomat