In Bucuresti, se speculeaza cu terenuri pentru care se obtin autorizatii de construire. Acest procedeu mareste pretul terenului pana la dublare. Unele firme imobiliare o considera o smecherie, altele, cea mai buna afacere imobiliara a momentului.
Cumpararea de terenuri mici, in zone centrale sau semicentrale, si revanzarea lor, dupa ce proprietarul "de tranzit" obtine autorizatia de construire, este un procedeu in voga pe piata bucuresteana. Unele firme imobiliare tin secrete aceste afaceri, iar altele le considera cele mai bune tranzactii ale momentului.
Succesul este asigurat si de faptul ca apartamentele in cladiri noi de lux se vand ca painea calda, fapt ce incurajeaza investitorii care cumpara terenuri "la mana a doua". "In zona Domenii, acum un an pretul terenului era de 500 euro/mp, acum am vandut cu 1.000 euro/mp. Pentru zona Casin, ajunge si la 2.500 euro/mp", declara Dana Chiracu, consultant al firmei Media City.
"Piata este foarte buna. Vinzi cu totul un teren, eventual demolezi daca exista o cladire veche, si totul este sa ai un proiect, cu niste parametri cat mai favorabili (regimul de inaltime si gradul de ocupare). Depinde de proiectant, de cabinetul de arhitectura, cat de mult obtii", adauga Dana Chiracu.
Un exemplu este cel al unui proiect realizat pentru un lot de numai 275 mp, situat in spatele Guvernului, unde s-a obtinut o autorizatie de construire pentru o cladire cu parter si sapte etaje. Terenul a fost cumparat aproape cu un an inainte, cu 120.000 euro, iar dupa cateva luni si cu cheltuieli de circa 25.000 euro pentru proiect, proprietarul a vandut terenul cu 450.000 euro.
Afacerea infloreste in sase luni
In acest moment, Media City promoveaza patru proiecte de acest gen, din care unul in zona Popa Tatu, si altul in zona Casin. Proiectul din zona Popa Tatu este desfasurat pe un t