Preturile caselor si terenurilor in unele state ale Uniunii Europene au ajuns sa fie atat de mari, incat i-au determinat chiar si pe creditori sa traga unele semnale de alarma. Banca Centrala Europeana vorbeste, in termeni foarte duri, despre ceea ce a numit "derapajul nefondat" al preturilor caselor in tari ca Marea Britanie, Franta, Spania sau Irlanda.
Specialistii considera ca o crestere semnificativa a preturilor va determina o explozie a creditului imobiliar, ceea ce ar putea pune in pericol politica monetara europeana. In tari ca Spania sau Irlanda, costul caselor s-a dublat intre 1995 si 2003, iar in Franta si Italia, cresterile, mai mici, nu au depasit 50%.
BLOCAJ. Explicatiile pot fi de natura strict economica, statele UE reprezentand deja o zona de interes major in special pentru oamenii de afaceri. Unii specialisti reduc insa scenariul la o speculatie imobiliara, precizand ca preturile sunt nejustificat de mari in comparatie cu veniturile salariale din spatiul comunitar.
Acest fenomen poate duce chiar la un blocaj al vanzarilor imobiliare cu consecinte grave asupra creditorilor care cer intotdeauna ca garantii pentru sumele imprumutate chiar casele achizitionate.
NORMALIZARE. Exista si comentatori care incearca sa tempereze toate aceste temeri. Unul dintre exemplele aduse este piata germana, unde piata imobiliara se resimte de cativa ani buni. Pe de alta parte, in Spania, Guvernul se gandeste sa intervina pentru a tempera inflatia prin cedarea gratuita a unor terenuri in scopul construirii de case noi la Madrid.
Banca Nationala a Irlandei isi exprima serioase ingrijorari cu privire la datoriile uriase acumulate de cetateni din imprumuturile imobiliare, care s-au dublat in ultimii 10 ani. In privinta Frantei, bancherii de acolo considera ca preturile vor creste pana in momentul in care vor deveni f