Pretul unei sticle de apa minerala ar putea fi din februarie cu pina la 10% mai mare. Producatorii din industria de profil incearca astfel sa recupereze din costurile cu 3% mai mari pe care le au de anul acesta, ca urmare a introducerii unei taxe vamale la importurile de granule PET.
Cel mai probabil incepind din luna februarie, apa minerala va fi cu 3 pina la 10% mai scumpa, sustin reprezentantii patronatului din industria de profil. „Cresterea pretului va fi in functie de marimea agentului economic care produce apa minerala.
La agentii economici mari care importa PET, cresterea va avea o influenta mai redusa, probabil de 3-3,5%, dar la agentii economici mai mici cresterea pretului va ajunge si la 10%“, a precizat Octavian Cretu, presedintele Romaqua Group.
Ambalajul creste pretul apei
Modificari de pret vor avea loc ca urmare a introducerii, de la inceputul acestui an, a unei taxe vamale de 3% pentru importul de granule PET, folosite la productia ambalajelor din plastic. Granulele se pot cumpara exclusiv din import, intrucit in tara noastra nu exista nici un producator de granule PET. In aceste conditii, taxa este considerata de producatori nejustificata .
Totusi, acestia au recunoscut ca taxarea in vama face parte din prevederile acquis-ului comunitar. Pretul granulelor PET reprezinta intre 40 si 60% din costul total al apei minerale comercializate pe piata.
Efectele scumpirii
Scumpirea apei minerale va avea efecte atit pe piata interna, cit si pe cea externa. Aceasta in conditiile in care statele membre ale Uniunii Europene subventioneaza puternic atit producatorii, cit si exportatorii. „Piata interna este cea mai afectata, dar vor exista probleme si la extern. Daca vinzi o sticla de un litru si jumatate cu 31 de centi, nu esti competitiv“, a mai spus Cretu.
Romania exporta aproximat