Evenimentul zilei: Noile autoritati de la Bucuresti au vorbit despre necesitatea renegocierii termenilor admiterii Romaniei in Uniunea Europeana. Cancelarul Schroeder avertiza recent Romania ca redeschiderea capitolelor de negociere ar putea amina aderarea in blocul celor 25 de state membre in UE. Mai putem renegocia ceva?
Bogdan Baltazar: Nu. Cred ca a fost asa, o declaratie politica. Dar nu e fezabil. Nici nu vreau sa ma gindesc ca am putea rata 2007! Sigur, a existat o graba aproape rusinoasa de a incheia cu orice pret negocierile, care avea valente electorale evidente, si impresia lasata a fost ca au semnat fara prea multe mofturi absolut orice document numai si numai pentru a termina negocierile.
Ceea ce este de-a dreptul periculos. Nu cred ca s-a masurat concret. A fost pretul faptului ca nu s-a facut reforma in economie la timp.
Ar trebui renegociate multe capitole, dar, iata, asta e de-a dreptul periculos acum, cind Schroeder spune, va dau un sfat prietenesc, redeschiderea capitolelor ar insemna aminarea aderarii. Mai mult, el spune ca daca autoritatile insista, atunci UE “va redeschide decizia de a primi Romania, capitol care a fost si el inchis”.
Exista o virtute in insasi aderarea Romaniei la UE si nu ma gindesc doar la miliardele de euro pe care le vom primi.
Problema ramine.
Totul e de descoperit datorita faptului ca nu stim mare lucru despre ce s-a negociat, cum s-a negociat. Totul s-a facut cu o lipsa de transparenta si de informare a opiniei publice strigatoare la cer, nu sa nu stie opinia publica, dar nu stiu oamenii direct vizati. La mediu, de exemplu.
Nu stiu, poate ca stie Ministerul Mediului, dar industriasii nu cred ca stiu care sint duratele tranzitiei, care sint conditiile, reglementarile. Din motive politice, alegeri, tot ce vrei, trebuia sa terminam negocierile pina in noiembrie 2004. Le-am ter