Cei 33 de participanti la partida de vinatoare de la Balc au doborit, in total, 185 de mistreti. Sursele noastre afirma ca toate animalele aveau caracteristicile necesare pentru a fi considerate trofee. Asta inseamna ca, la tariful mediu de 500 de euro perceput de statul roman vinatorilor straini, doar valoarea trofeelor se ridica la 92.500 de euro (aproximativ 3,6 miliarde de lei). Daca ar fi fost taxat la acest tarif, premierul Adrian Nastase ar fi trebuit sa plateasca, pentru cei 23 de mistreti doboriti simbata, 11.500 de euro doar ca ?taxa de trofeu?! Un caz special este si cel al lui Ion Alexandru Tiriac, fiul magnatului Ion Tiriac. Martori oculari ai masacrului de la Balc sustin ca, timp de doua zile, acesta a tras ?cel putin o suta de cartuse?, insa n-a nimerit nici un mistret. Legea spune clar: fiecare foc gresit este taxat cu un milion de lei. Asta inseamna ca Tiriac junior a tras aiurea de cel putin 100 de milioane de lei!
Romania cistiga, din vinat, de 80 de ori mai putin decit Ungaria. Desi Romania este una dintre tarile cu un fond cinegetic de invidiat, care atrage impatimiti de vinatoare din toate zonele lumii, statul cistiga sume mici din taxele percepute pentru aceasta activitate. In timp ce in Romania se vineaza mult in cadru natural, in Occident se practica intensiv vinatul rezultat din crescatorii.
?Spre deosebire de tari cum sint Austria si Ungaria, care incaseaza anual 300-400 de milioane de euro, noi cistigam foarte putin. Aceste cistiguri sint realizate din organizarea vinatorilor in complexe si nu din vinatoare pe fondurile naturale, pentru ca tarile mentionate nu dispun de fondul cinegetic de care beneficiaza Romania?, declara surse din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Asa se explica si faptul ca tot mai multi straini platesc bani grei ca sa impuste animale sau pasari in t