Oricat ati avea de investit, inainte de a alege o societate de brokeraj (nefericit denumita de lege "societate de servicii de investitii financiare" sau SSIF), interesati-va ce capital propriu are.
Mai ales daca este incepator in ale bursei, un investitor doreste sa se adreseze "marilor brokeri", care tranzactioneaza si in nume propriu. Acestia cunosc bine piata si au capacitatea, daca nu s-o influenteze, atunci macar sa sesizeze, cei dintai, principalele curente care duc sau iau banii spre sau dinspre anumite "titluri" – actiuni, obligatiuni sau alte valori mobiliare cotate la bursa.
FORTA CAPITALULUI PROPRIU. Din totalul celor 67 de SSIF-uri autorizate (a nu se confunda cu SIF-urile listate la Bursa, care sunt fonduri de investitii), 31 fac parte din categoria celor care au voie sa tranzactioneze in nume propriu. Ca sa-si pastreze acest drept, cele 31 si-au majorat capitalul pana la echivalentul a 315.000 de euro anul trecut.
Alte 35 de SSIF-uri s-au oprit la un capital de 85.000 de euro si nu pot decat sa execute ordinele clientilor. A 67-a, Netinvest, nu poate decat sa fie intermediar pentru serviciile celorlalte 66. Limitele minime ale capitalului cerut de lege vor creste, pana la sfarsitul acestui an, la 530.000 de euro, respectiv 105.000 de euro. In 2006, capitalul minim va fi de 730.
000 de euro, pentru SSFI-urile cu tranzactii in cont propriu, respectiv la 125.000 de euro daca SSIF-urile doar executa ordine in contul clientilor.
COMISIONUL. "Cei mari" au insa obiceiul de a nu primi ordine de la investitorii prea mici. In general, putini se deranjeaza pentru ordine sub 10 milioane de lei. Sau, daca o fac, cer comisionul maxim, 8% din valoarea tranzactiei, de obicei. Comisionul de tranzactionare este cu atat mai mare cu cat investitia este mai mica sau daca nu are sanse sa se repete prea des.
@N