Ministerul Justitiei a pus pe masa guvernului un proiect de suplimentare a bugetului alocat acestei institutii, pentru a mari salariile tuturor magistratilor pina la nivelul celor din Parchetul National Anticoruptie (PNA), ne-au declarat surse guvernamentale.
Executivul nu a luat inca o decizie in acest sens, cererea fiind transferata pentru analiza Ministerului Finantelor, au adaugat sursele citate.
Recent, premierul Calin Popescu-Tariceanu a evocat, intr-o emisiune televizata, posibilitatea maririi bugetului justitiei si a reamintit ca de rezultate palpabile in lupta impotriva coruptiei depinde integrarea la timp a Romaniei in Uniunea Europeana.
Deocamdata, pina la urmatoarea rectificare, Ministerul Justitiei nu poate cere bani in plus, ci trebuie sa-si limiteze cheltuielile la nivelul celor aprobate prin bugetul de stat alcatuit de fosta putere, ne-a declarat Katalin Barbara Kibedi, secretar de stat in minister.
Cresterea salariilor de baza ale magistratilor pina la nivelul celor obtinute de angajatii Parchetului National Anticoruptie (PNA) si de cei din Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi o solutie echitabila, ar atrage oameni catre acest domeniu si i-ar putea pastra pe cei dispusi sa-l paraseasca, a declarat Kibedi.
“In 2004 au fost majorate cu 40a salariile magistratilor din crima organizata, a celor din Inalta Curte de Casatie si Justitie. Noi am cerut extinderea acestei majorari pentru toti magistratii”, a precizat Kibedi. Ea spune ca salariile mici nu-i motiveaza pe magistrati sa ramina in serviciul public si astfel justitia are un deficit de personal.
In judetul Satu Mare, de exemplu, din 33 de locuri de procurori nu sint ocupate decit 18, iar in Maramures lucreaza 26 de procurori pe o schema de 45. Parchetul de pe linga Judecatoria Carei are un singur procuror, iar judecatorii sol