Sute de mii de oameni dintre cei care au supravietuit catastrofei de la 26 decembrie se confrunta cu depresii si vor avea probleme psihice pe termen lung, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, in opinia careia asigurarea unor ingrijiri profesionale pentru acestia este la fel de importanta ca distribuirea de hrana si apa curata. Potrivit expertilor, jumatate din cei 605.000 sinistrati din Banda Aceh, Indonezia, sufera deja de tulburari mintale, insomnii, stari anxioase, depresii, halucinatii, precum si o fobie de apa. Expertii OMS au atras atentia ca acesti oameni vor ramine multa vreme prada depresiilor intrucit nu exista personal calificat care sa-i ajute. In Banda Aceh traiesc patru milioane de oameni, dar nu sint inregistrati decit cinci psihiatri.
Cel mai grav afectate sint mamele care si-au vazut pruncii luati de tsunami, in conditiile in care, potrivit estimarilor oficiale, jumatate din victimele inregistrate in Indonezia sint copii, acestia nefiind suficient de puternici pentru a se lupta cu valurile sau pentru a se agata de ceva. Zeci de mii de parinti mai colinda si acum taberele de refugiati in cautarea copiilor lor, dar foarte multi si-au pierdut orice speranta si nu fac altceva decit sa umble fara tinta pe strazi, cu o expresie pierduta pe fata, unii dintre ei stringind in brate o jucarie sau o hainuta a copilului pierdut, sau o papusa care, in subconstient, tine locul pruncului pe care nu-l mai pot stringe la piept.
Marea nesatula, hranita cu cocos si banane
Chiar si cei care nu au trait drama pierderii celor dragi sint chinuiti de spaime sau superstitii si se tem de spiritele celor morti, dar si de o repetare a tragediei din a doua zi de Craciun. In Thailanda, oamenii vorbesc necontenit despre spiritele fara odihna si despre presupuse intilniri cu fantome. A devenit deja celebra povestea taximetristului care a lu