Conduce una dintre agentiile mari de turism din Romania. Presedintele CMB Travel din Capitala, Cristian Mihai Balcescu, ne-a vorbit despre posibilele schimbari din industria turismului dupa dezastrul Conduce una dintre agentiile mari de turism din Romania. Presedintele CMB Travel din Capitala, Cristian Mihai Balcescu, ne-a vorbit despre posibilele schimbari din industria turismului dupa dezastrul din Asia.
- De ce este cautata Asia?
- Turistii sunt atrasi de Asia datorita caracterului salbatic si exotic al insulelor. Unii vin pentru a admira patrimoniul cultural si religios, altii doar pentru natura deosebita. Plajele sunt largi, cu nisip foarte fin. In plus, se pot face tot felul de sporturi subacvatice, cum ar fi scuba diving. Cand in Europa este iarna, in Asia este foarte cald. Un alt lucru care face din Asia o destinatie cautata este atitudinea localnicilor fata de turisti. Acestia sunt atat de amabili incat uneori acest comportament se confunda cu servilismul. Este genul de zona unde daca te-ai dus o data, faci sacrificii sa revii. Creeaza un fel de dependenta.
- Ce a ramas din Asia dupa tsunami?
- Au fost afectate Indonezia, Thailanda, India, Sri Lanka si insulele Maldive. In general, acestea erau destinatii scumpe, preferate de anglo-saxoni. In momentul dezastrului, in zona erau multi turisti din vestul Europei si, in mod paradoxal, italieni. Dupa ce-si petrec concediul de vara in Europa, nordicii cauta din nou soarele, iar Asia este locul in care il pot gasi cand este iarna pe batranul continent. Ca dovada, cei mai multi turisti erau suedezi. In Thailanda, zona cea mai afectata este si cea mai scumpa. Romanii aleg sa mearga in Pataya, unde preturile sunt mult mai mici si unde nu s-a simtit efectul cutremurului. In Indonezia, au fost distruse locatiile turistice din insulele Sumatra, care sunt destinatii exotice accesibile doar turi