Magnatul Dinu Patriciu nu se dezminte. Cu trei luni inainte de alegerile generale, acesta si-a facut intrarea in domeniul exploatarilor petroliere din Romania cu concursul Guvernului Nastase si al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANMR), prin concesionarea unui perimetru de 3.000 de kilometri patrati in judetul Satu Mare si 1.
700 de kilometri patrati in judetul Mehedinti.
Afacerea poate fi considerata cel putin suspecta, daca nu ilegala, avand in vedere ca Hotararea de Guvern care il face pe Patriciu stapan peste mai bine de jumatate din suprafata judetului Satu Mare nu precizeaza locatia exacta a perimetrului, suprafata si conditiile de concesionare.
"Cucerirea" lui Patriciu se datoreaza in mare parte ANMR, care i-ar fi furnizat acestuia informatii cu privire la zacamintele de petrol din zonele vizate, in conditiile in care acest tip de date sunt catalogate ca "secrete de stat".
Aceasta dupa ce, cu cativa ani in urma, aceeasi institutie excludea Shell de pe piata romaneasca, sustinand ca „arealele luate in concesiune (de catre Shell, n.r.) pentru explorare s-au dovedit aproape sterile". Precizam ca Shell concesionase, la acel moment, 6.000 de hectare exact in zona Satu Mare.
Afacerile cu petrol nu au culoare politica, afirmatie sustinuta de comportamentul magnatului liberal Dinu Patriciu, care, asa cum am aratat in numeroase editii, are legaturi adanci si oameni de paie in mai toate partidele. Altfel spus, orice formatiune politica ajunge la putere, succesul afacerilor sale ramane garantat.
Asa se face ca, societatea condusa de acesta, Rompetrol, a primit in timpul guvernarii PSD un cadou constand in transformarea datoriilor, cifrata in anul 2003 la 600 de milioane de dolari, in obligatiuni garantate de stat. @N_