Monica Macovei, ministru al Justitiei, are experienta de procuror (1983-1997), de avocat (1997-2004) care s-a luptat mai ales pentru respectarea drepturilor omului si este specialista in drept comparat. A fost presedinte al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki APADOR-CH (2001-2004) si expert consultant pentre Consiliul Europei (1996-2004).
Monica Macovei si-a asumat ca ministru al Justitiei sarcina de a reforma sistemul judiciar, desi nu poate interveni in mod direct asupra lui, iar multe functii de raspundere din magistratura au fost distribuite deja de fosta putere.
- 14 din cei 19 magistrati ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-au ales pe procurorul Piciorus (cel care l-a trimis in judecata post-mortem pe disidentul Gheorghe Ursu) in conducerea Consiliului. Ar putea fi un semn ca cei mai multi procurori si judecatori din Romania vor refuza reforma. Ce strategie aveti in lupta cu acest sistem care pare a fi conservator?
- Numirea de catre plenul CSM a dlui Piciorus in functia de secretar general adjunct nu reprezinta in opinia mea vointa si dorinta judecatorilor si procurorilor din tara. A fost dorinta celor 14 care au votat astfel. Sigur ca CSM, in principiu si prin lege, ii reprezinta pe magistratii din toata tara, dar nu as face aceasta legatura in cazul de fata. Raspunderea o poarta cei 14.
- Ideea de baza a reformei in justitie era de a transforma Consiliul Superior al Magistraturii in garantul independentei justitiei. Credeti ca acesti judecatori si procurori care l-au votat pe Piciorus pot sa vegheze asupra independentei justitiei?
- Raspunsul facil este nu. Sper, insa, ca pasii urmatori pe care ii va face CSM sa fie mai buni si sa ajungem la concluzia ca acest CSM in aceasta formatiune se va implica real si credibil in procesul de reforma.
Ceea ce le-am spus