Votul masiv practicat pe liste speciale la alegerile generale din 2004 a favorizat un anume actor inscris in cursa pentru putere. Intamplator sau nu, acesta este Uniunea Nationala PSD+PUR. O analiza statistica finalizata recent de Institutului pentru Marketing si Sondaje (IMAS) confirma, astfel, temerea exprimata in focul alegerilor de principalul competitor al PSD - Alianta DA.
Cercetand rezultatele oficiale de la toate sectiile de votare, IMAS a descoperit "o asociere statistic semnificativa" intre procentul voturilor exprimate pe liste speciale si al voturilor nule, pe de o parte, si procentul voturilor obtinute de PSD+PUR si candidatul Adrian Nastase, pe de alta parte.
"Cu alte cuvinte, cu cat intr-o sectie s-au inregistrat mai multe voturi pe liste speciale si mai multe voturi anulate, cu atat rezultatul votului a fost mai favorabil partidului aflat atunci la guvernare". Explicatia apartine directorului IMAS, Mircea Kivu, si se regaseste intr-un articol aparut astazi, in Dilema Veche.
In materialul asumat, Mircea Kivu nu se pronunta pe tema fraudarii alegerilor. Aceasta este treaba Politiei si a Justitiei, pentru ca "frauda este un concept juridic, nu unul statistic". Important este, spune directorul IMAS, ca aceia care au comis fapte penale, votand de mai multe ori, sa plateasca. Iar, de acum inainte, normele electorale sa fie clare si sa functioneze permanent.
De mentionat ca "fraudarea alegerilor" a fost cel mai controversat subiect vehiculat anul trecut in perioada electorala. Alianta a cerut insistent ancheta pe aceasta tema, insa factorii responsabili nu s-au sinchisit sa reactioneze.
S-a furat sau nu la alegeri? Si daca da, "cat", "cine" si "pentru cine"? Spre binele cresterii increderii in mecanismele democratiei, institutiile abilitate trebuie sa ofere raspunsuri la aceste intrebari. Precizam c