Din incaperile in care guvernantii discuta cu reprezentantii FMI viitorul acord, adica marjele in care se va misca pentru un timp economia, vin numai vesti proaste pentru buzunarul contribuabilului. Cert este ca se creioneaza o factura usturatoare la cota unica. Pentru o promisiune electorala indeplinita, populatia si firmele vor fi obligate sa plateasca accize mai mari decat cele stabilite in calendar si vor fi facute disponibilizari. Toate acestea, peste alte taxe, ca cea pe dividende sau pe microintreprinderi care au crescut peste noapte dupa ce abia ne obisnuisem cu conceptul de fiscalitate previzibila. Nici pensionarii nu sunt iertati de tavalugul FMI-ului. FMI taie in carne vie, iar Guvernul trebuie sa taca pentru ca nu a fost in stare sa-si faca temele inainte sa mearga la alegeri, introducand cota unica pe un buget stabil, dar nu pentru ea.
Benzina, 34.000 de lei in vara
Pretul benzinei ar putea urca, la mijlocul acestui an, spre 34.000 de lei/litru, in urma majorarii accizei peste nivelul asumat in calendarul de armonizare cu UE, pentru a raspunde solicitarii FMI de asigurare a veniturilor bugetare, au declarat, vineri, pentru Mediafax, surse apropiate negocierilor.
Potrivit sursei citate, Guvernul va accepta, cel mai probabil, cererea Fondului Monetar International (FMI) de a majora, la mijlocul acestui an, peste nivelul programat, accizele la benzina, tutun si bauturi alcoolice, dupa ce a respins categoric orice modificare a TVA.
"Expertii FMI isi mentin estimarile privind scaderea veniturilor bugetare cu cel putin 30.000 de miliarde lei prin aplicarea cotei unice de impozitare de 16%. In compensare, au cerut la nivelul veniturilor un surplus din majorarea accizelor sau TVA, a doua varianta fiind exclusa de actualul Executiv", a mai spus oficialul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Majorarea accizelor ar urma sa a