15 firme au tranzactionat anul trecut energie electrica echivalenta ca valoare cu 0,7% din produsul intern brut. Este vorba despre furnizorii privati de energie, care asigura consumul pietei concurentiale, la preturi care nu mai sint fixate de catre stat.
Piata romaneasca de electricitate trebuie liberalizata treptat, pe masura ce ne apropiem de momentul integrarii. In 2007, ea trebuie sa fie libera in proportie de 100%. De la 1 ianuarie 2005, piata este liberalizata, teoretic, in proportie de 55%, fata de 40% pina la acea data.
Gradul de liberalizare inseamna procentul de energie electrica din consumul national care se vinde/cumpara prin tranzactii directe, la preturi negociate.
Diferenta dintre 100% si acest procent reprezinta piata reglementata, in care consumatorii primesc energie electrica la preturile stabilite de Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) de la societatile de distributie si furnizare Electrica. Acestia sint consumatorii captivi, cel mai bun exemplu fiind populatia.
Potrivit datelor furnizate de Operatorul Comercial al Pietei de Energie (OPCOM), la nivelul anului 2004, piata concurentiala a fost de 32,3% din consumul national. Adica 32,3% din consumul national de electricitate s-a tranzactionat pe baza de contracte, in mod liber, la preturi negociate intre producatori, furnizori (altii decit Electrica) si consumatori.
Aici intra contractele de intrajutorare intre producatorii de energie, contractele negociate intre CET-urile externalizate din Termoelectrica si filialele Electrica, piata spot si, ce intereseaza cel mai mult in afacerea cu energie electrica, contractele pe consumul eligibililor.
Cine si cit tranzactioneaza pe piata energiei
Consumatorii eligibili sint agentii economici care au dreptul sa-si aleaga de unde cumpara curent, pe baza unor criterii