In dosarul RAFO Onesti-Carom, Corneliu Iacobov a fost pus oficial sub acuzare la inceputul acestei saptamani de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare.
Printre ceilalti 19 invinuiti in dosar se numara omul de afaceri Ovidiu Tender si actionarii firmei proprietare, precum si fostul director general al RAFO. Anchetatorii vor mai urmari si modalitatile in care acciza si taxa de drum rezultata in urma procesarii nu au fost virate bugetului de stat, prejudiciul stabilit fiind de aproximativ 3.000 de miliarde de lei.
Acestea sunt, in cateva cuvinte, primele masuri care vor incerca sa clarifice dimensiunile reale ale devalizarii rafinariei din Onesti. Singurul lucru cert pana la aceasta ora ramane valoarea datoriilor, 18.000 de miliarde de lei.
Datorii ce tocmai urmau sa fie sterse de fosta guvernare PSD prin intermediul unei ordonante de urgenta care, chipurile, nu le-ar fi anulat (fiind vorba de o societate privata), ci le-ar fi transferat la AVAS pentru a fi recuperate. In acest mod simplu, Adrian Nastase credea ca poate impaca pe toata lumea.
Si pe clientii politici, si pe salariatii de la RAFO, cele doua categorii care i-ar fi rezolvat campania electorala in zona. Restul, adica adevaratele consecinte ale operatiunii, acoperirea datoriilor din banii populatiei si mentinerea in continuare a unui management fraudulos in rafinarie, nu a contat absolut deloc.
Dar iata ca vremurile i-au fost potrivnice dlui Adrian Nastase, a pierdut alegerile, iar noua putere executiva a emis o noua ordonanta de urgenta care suspenda pentru 90 de zile aplicarea celei date de PSD. In paralel cu ancheta Parchetului, ordonanta Tariceanu se va discuta acum in Senat, un moment care a generat o serie de luari de pozitie din partea pesedistilor.
Presedintele Sen